SAMM-SAMMULT | Vaata, kuidas koduste vahenditega saab vähese vaevaga teha imemaitsvaid tanguvorste ehk mardimauke!

Kristi Rebane, ajakiri Nipiraamat, 2. november 2020

Soovides teha kodus mõnd traditsioonilist marditoitu, võtsin vastu väljakutse valmistada tanguvorste. Tuleb välja, et paari nippi silmas pidades ei ole koduses vorstiteos midagi keerulist ja ise tehtud mardimaugud maitsevad imehead!

Vaja läheb (kaheksale):

  • 5 dl odratangu või -kruupe
  • 2 l vett
  • 1 suur sibul
  • 400 g läbikasvanud suitsuliha või -peekonit
  • 1 tl purustatud musta pipart
  • 1 tl vorstirohtu
  • 1 tl tüümiani
  • 50 g searasva või rafineeritud (ehk ilma maitse ja lõhnata) kookosrasva
  • 2 meetrit seasoolt
  • soola
  • 1−2 loorberilehte
  • praadimiseks õli

Lisaks:

  • nööri vorstide sidumiseks
  • vähemalt 2 cm avaga lehtrit, kust täidis läbi mahuks
  • ümarat pulka, millega täidist läbi lehtri lükata
  • sukanõela

Valmista vorste nii:

1. Loputa tangud või kruubid sõelal läbi ja pane soolaga maitsestatud vette keema.

2. Haki kooritud sibul ja liha nii väikesteks tükkideks, et need mahuksid lehtrist läbi. Prae need rasvaines kuldseks.

3. Lisa sibula-lihasegu potti ja keeda, kuni saad peaaegu pehme pudru. Tangud vajavad 15 minutit, kruubid vähemalt 20 minutit keemist.

4. Lisa pudrule ürdid, pipar ja rasv. Klopi puder läbi ja maitsesta vajadusel soolaga, et täidis oleks maitsekas. Lase pudrul veidi jahtuda, et seda oleks kergem soolikasse toppida.

5. Pese soolikad külma veega läbi. Selleks tõmba sool veekraani otsa ja lase veel läbi terve soole joosta.

6. Toppimiseks seo üks soolikaots kinni. Täida terve sool lehtri ja pulga abil pehmelt pudruga, jättes soole lahtisesse otsa 10–15 cm vaba ruumi, et saaksid vorstikesi tehes täidist edasi lükata.

7. Keera pikk vorstirõngas väiksemateks vorstideks, keerutades iga vorst kolme keeruga kinni, alustades kinniseotud otsast. Keera kõiki vorste samas suunas, et need keetes lahti ei haruneks. Kui kõik vorstid on valmis keeratud, seo teine sooleots nööriga kinni.

8. Pane vorstid loorberilehe ja soolaga maitsestatud vaevu keevasse vette ja keeda neid 10–15 minutit. Torka igasse vorsti keetmise alguses sukanõelaga 1−2 auku, et aur välja pääseks ja vorstid lõhki ei keeks.

9. Enne serveerimist prae vorstid õlisel pannil kuldseks või pintselda õliga ja küpseta ahjus krõbedaks.

Vorstid valmivad 1,5 tunniga!

Paari nippi silmas pidades ei ole koduses vorstiteos midagi keerulist ja ise tehtud mardimaugud maitsevad imehead! (Kristi Rebane)

Mida vanasti mardipäeval veel söödi?

  • Pärimuskultuuri järgi on mardipäev olnud eestlaste seas tähtis päev juba sajandeid, märkides taludes õuetööde lõppu ja tubaste tegevuste algust.
  • Mardipäeval olid Eesti taludes au sees lihatoidud, näiteks verikäkid, lamba- ja linnuliha. Eesti toidu kokaraamatutest ja rahvaluulearhiividest selgub, et söödi ka seapäid ja -jalgu ning keedeti saadaolevast lihast kapsasuppi. Kõrvale pakuti keedetud kaalikaid või kaalikapirukaid, soolaube ja karaskit. Mardipäeva toidulauda troonisid traditsiooniliselt kindlasti ka mardimaugud ehk tangu- või jahuvorstid.
  • Vanad eestlased hane tavaliselt ei söönud. Euroopas levinud mardihane söömise traditsioon jõudis Eesti aladele alles 19. sajandil ja seda said endale lubada vaid jõukamad pered. Mardipäev ja linnuliha käisid küll käsikäes, aga üldjuhul valmistati taludes kukke või kana.
Mardimaukude algne retsept: Silvia Kalvik (Eesti Rahvatoite, 1988) (Kristi Rebane)

Hea teada!

  • Vorstirohul on teisigi nimesid! Seda nimetatakse veel majoraaniks, puneks ja ka oreganoks.
  • Kust saab soolikaid? Küsi soolikaid turul letist, kus müüakse sealiha, või mõnelt lihapoodnikult. Tallinnas Balti jaama turul maksab 1 meeter seasoolt 1 euro.
  • Kui sul ei ole sobivat lehtrit! Vorstide toppimiseks sobiva lehtri võid ka ise teha, kui lõikad tühja plastpudeli pooleks.
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?